Selecteer een pagina

‘Een vrouw moet ervoor oppassen dat ze zich het onmisbare kalme water van haar creativiteit, de stroomversnellingen en watervallen niet laat ontnemen door een al te grote verantwoordelijkheid (of een al te grote fatsoenlijkheid). Kunst is niet bedoeld om alleen in gestolen ogenblikjes geschapen te worden.’
Uit: De ontembare vrouw – Clarissa Pinkola Estés

Kunst?

Kijk, dat is nog eens een binnenkomer: pas op voor een al te grote verantwoordelijkheid of fatsoenlijkheid. Laat dat je niet beperken in de noodzaak om je creatieve leven te voeden. Ze heeft het in dit stukje over ‘kunst’ waardoor je misschien denkt: een schilder, een dichter, een kunstenaar; ja jee, dit gaat dus niet over mij. Natuurlijk gaat het over jou.

Levenskunst

Dit gaat over het creëren van jouw levenskunst. Over het aanzetten van je creativiteit, je scheppingskracht. Om dat wat jij komt brengen vorm te geven. Het is een aansporing daar tijd voor vrij te maken. Tijd voor wat er in jou leeft, onder de oppervlakte van alles wat gedaan moet worden.

Tijd toveren

Maar hoe doe je dat, tijd creëren? Want je hebt het druk. Of je voelt je druk. Dus je bent al blij met gestolen ogenblikjes, I know … Daarom hieronder ter inspiratie vijf manieren om tijd te creëren om te creëren.

1. Laat de dingen die je eigenlijk zou moeten doen

Estés schrijft stellig: ‘Hou voet bij stuk en weiger de helft van de dingen te doen waarvan je vindt dat je die eigenlijk zou moeten doen’. Oké, de helft is misschien te gek. En je voelt wel wat ze bedoelt. De kunst van het laten. Je merkt, ik heb de pittigste meteen op 1 gezet.

2. Word lid van de 6 uur-club

Ga schrijven, tekenen of anderszins je creatieve leven binnen voordat je dag begint. Een enthousiaste vriendin spreekt motiverend over ‘de 6 uur-club’.  Om 6 uur opstaan dus (5 uur-club kan natuurlijk ook, maar er zijn grenzen). Niet snoozen. Op het moment zelf ben je niet blij, daarna wel. Tijd voor meditatie en creatie. Als 6 uur iets te gek is voor je, zet dan de wekker bijvoorbeeld een kwartier eerder.

3. Nee tegen Netflix

Ben je niet van de ochtend? Laat dan twee avonden per week de tv uit. Ga zitten aan je tafel of bureau. Wees stil, laat de dag voorbij trekken, voel wat aandacht nodig heeft en schrijf of teken daarover. Of zet je Netflix-serie pas aan nádat je een kwartier aandacht hebt gegeven aan wat echt belangrijk is.

4. Create your self

Minder met sociale media. Een kwartier, een half uur of een dag minder. Dus in plaats van kijken naar creaties van anderen en lichtelijk jaloers denken ‘Damn, dat is mooi (gezegd, geschreven, gedaan)’ creëer je zelf iets. Wie weet is dat een zaadje van iets wat jij ooit gaat delen op Facebook / LinkedIn / Instagram. Misschien ook niet, doesn’t matter. Het is voor jou.

5. Vooruit koken

Maak soep voor drie dagen of schil vandaag dubbel zoveel aardappels voor de stamppot zodat je morgen niet hoeft te koken, en voilà: morgen tijd. Ik weet ’t, het heet tegenwoordig meal prepping. Ik hou het op vooruit koken. Daar zit nog een aansporing in ook : -)

Het hete hangijzer

Probeer een of meerdere tijd-tovers uit en ontdek wat voor jou goed werkt. Tijd heb je nodig. En vervolgens die tijd ook echt gebruiken, dat is het hete hangijzer. Laat je verantwoordelijkheden en je fatsoenlijkheid een kwartier los. Geef het kalme water, de stroomversnellingen en de watervallen van je creativiteit de ruimte. Ready to start: go!