Selecteer een pagina

Jezelf aan de lijn: schrijf

Schrijven is een magische manier om naar jezelf te luisteren; naar je eigen wijsheid, weten en waarheid. Schrijven geeft rust in je hoofd en ruimte aan je hart. En – vooruit,  dat is ook fijn – het werkt simpel en snel.

Ha, simpel en snel, dat wil ik wel
Mooi! Ga zitten met een pen en een notitieblok. Een papiertje uit de printer is ook goed, of je fijne opschrijfboek. Zet een timer op 10 minuten. Als de timer gaat heb je meestal een A4-tje vol.

Vertrouw je eerste ingeving
Schrijf wat er in je opkomt en ga door zonder te stoppen en op een iets hoger tempo dan normaal. Zo kan denken en oordelen er niet tussen komen. Als je even niks weet herhaal je de laatste zin of je schrijft dat je het niet weet.

Laat schrijfvouten gewoon staan
Het gaat niet om goed of mooi. Je hoeft niet van schrijven te houden, je hoeft het aan niemand voor te lezen. Je luistert gewoon even naar jezelf en alles is welkom.

Je hebt jezelf aan de lijn
Net als met echte gesprekken is dat soms saai of een herhaling van hetzelfde en soms is het stromend, verhelderend en raak! Laat je verrassen door wat er verteld wil worden nu je luistert.

Nu je jezelf toch aan de lijn hebt kun je ook een vraag stellen of een thema onderzoeken. Dat werkt heel goed door een beginzin te gebruiken of je vraag bovenaan het papier te zetten. Begin vervolgens te schrijven met het eerste wat in je op komt.

Probeer deze beginzinnen eens:
* Eén ding weet ik zeker …
* Eindelijk …
* Wat aandacht nodig heeft …
* Wat ik tegenhoud in mijn leven …

Oké, interessant, wat levert het me op?
Door dit vaker te doen ontwikkel je schrijf- en luisterkracht. Je leert beter luisteren naar jezelf. Je gaat patronen herkennen, delen die aan het woord zijn of wat je ware zelf eigenlijk wil zeggen. Je krijgt inzicht in wat je voelt en wat je nodig hebt. Je ontdekt wat hoofd is en wat hart. Je schrijft jezelf vrij.

Heb je nog tips ter inspiratie?
Zeker. Er zijn verschillende manieren om vorm te geven aan je schrijven. Wil je dit structureel doen dan is Julia Cameron een inspiratiebron met haar morning pages.

Wil je schrijfinspiratie en schrijfzin ontwikkelen dan heeft Geertje Couwenbergh veel tips en een tof jaarabonnement met schrijfingangen. Ook Christine de Vries heeft prachtige schrijfoefeningen. Wil je begeleiding bij het aanzetten van je creativiteit dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Evelien Stadt. Zelf gebruik ik graag schrijfoefeningen tijdens trainingen en in begeleiding.

En nu?
Stop met wat je aan het doen bent. Pak je pen en een papier, kies een van de beginzinnen en schrijf tien minuten onafgebroken. Tien minuten om naar jezelf te luisteren. Lees het daarna terug en onderstreep de belangrijkste zinnen. Inzicht in jezelf, je eigen wijsheid en waarheid. Hear hear!